
Työhyvinvointi
Työhyvinvoinnin mittaaminen ja kehittäminen
Jos henkilöstö voi hyvin, se heijastuu myös asiakaskokemukseen. Miten työhyvinvointia ja henkilöstökokemusta sitten tulisi mitata ja kehittää? Millainen rooli tietojärjestelmillä on työhyvinvoinnissa?
Testaa: Onko työpaikkasi onnellinen
Työhyvinvointi on avain menestykseen
Huonosti voiva organisaatio aiheuttaa ongelmia niin työntekijöille kuin työnantajallekin, kun taas hyvinvoiva organisaatio on avain menestykseen. Työhyvinvointia voidaan mitata erilaisten mittareiden avulla.
Työhyvinvoinnin mittareita ovat esimerkiksi:
- sairauspoissaoloprosentti
- työaika
- ylitöiden määrä.
Työhyvinvointi on sidoksissa myös työntekijöiden sitoutumiseen. Sitoutumista voidaan mitata esimerkiksi:
- työsuhteiden kestolla
- muiden poissaolojen määrällä
- vaihtuvuusprosenteilla.
Mahdollisia ongelmia voidaan kartoittaa tarkastelemalla työsuhteen päättymisen syitä ja tekemällä tarkentavia kysymyksiä lähtökyselyn muodossa. Motivaatio on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin mittareista.
Lue: Unohda KIKY: lisää kilpailukykyä onnellisilla työntekijöillä
Esimiehen keskeinen rooli työhyvinvoinnissa
Työnantajan tulee tukea työntekijän työkykyä. Esimiehen rooli tuen antamisessa on erityisen tärkeä. Esimiehen tulee olla motivaattori ja tuntea omat alaisensa niin hyvin, että osaa antaa jokaiselle henkilökohtaista tukea.
Organisaation tehtävä on ohjata ja ohjeistaa esimiestä tunnistamaan tilanteet, joissa tarvitaan erityistä tukea, esimerkiksi varhaisen tuen muodossa. Puuttumalla poikkeaviin tilanteisiin tarpeeksi ajoissa säästetään koko organisaation energiaa tapausten selvittämisessä. Työntekijällä itsellään on myös vastuu tunnistaa tilanteet, joissa hän on työnantajan tuen tarpeessa.
Henkilöstöpalaute hyötykäyttöön
Organisaation kannattaa kuunnella työntekijöiltä saamaansa palautetta. Palautteen avulla on mahdollista kehittää menetelmiä, jotka tukevat työntekijöiden tyytyväisyyttä ja näin hyödyttävät koko organisaatiota.
Tietopankki
Tältä sivulta löydät hyödyllistä sisältöä työsuhteen elinkaaren kehittämiseen, palkka- ja henkilöstöhallinnon tehostamiseen sekä johtoa ja esimiehiä palvelevan tiedon tuottamiseen. Voit ladata oppaamme, lukea referensseistämme asiakkaidemme onnistumisia, ilmoittautua mukaan tapahtumiimme tai lukea blogiamme.
Tuoreimmat blogitekstit

Julkaistu
Miten julkisen sektorin henkilöstöhallintoa voi järkevöittää?
Lue lisää

Julkaistu
Paperinpyörittäjästä HR-asiantuntijaksi? Lataa HR:n opas julkisen sektorin henkilöstöhallintoon digiaikana!
Lue lisää

Julkaistu
Miksi henkilöstöhallinnon pitäisi vähentää HR-raportointia?
Lue lisää
OTA YHTEYTTÄ
Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.
Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.