digitalisaatio-HR

Digitalisaatio kunnan HR- ja palkkahallinnossa – mikä muuttuu?

Digitalisaatio on ennen kaikkea raakaa prosessien muuttamista ja kyseenalaistamista. Myös kunnissa palkka ja HR-prosessit tulee arvioida uudelleen: mikä on paras mahdollinen toimintatapa?

Julkisella sektorilla organisaatiot ovat suuria, joten digitaalisaation tuoma prosessitehokkuus on korvaamatonta. Jopa pienessä Limingan kunnassa palkansaajia on noin 1000 ja työsuhteita vieläkin enemmän. Pienestäkin ajan säästöstä HR-prosessissa tulee helposti suuri, kun se kerrotaan tuhansilla.

Robotiikka automatisoi toimintoja

Sen lisäksi, että palkka- ja henkilöstöhallinnon prosessi on tehokas, tarkoituksenmukainen ja sähköinen, se kaipaa automatisointia. Tällöin avuksi digitalisaation rinnalle astuu robotiikka.

Robotiikan avulla voidaan automatisoida toistuvia tehtäviä, kuten tietojen päivittämistä järjestelmien välillä. Esimerkiksi kun luodaan HR-järjestelmään uusi työsuhde, robotti tallentaa henkilön tietoihin, kuka HR-henkilö hoitaa kyseisen työsuhteen asioita.

Robotiikka ja automatisointi ovat syy siihen, miksi järjestelmien avoimet rajapinnat ovat niin tärkeitä digitalisaatiossa. Julkinen sektori on tässä jopa edellä yksityistä: KuntaPro kehittää aktiivisesti robotiikkaa ja myös valtiolla on robotiikkaan liittyviä, miljoonien eurojen hankkeita. Suuri mittakaava tuo myös suuret hyödyt.

Toistaiseksi hyviä aikeita on enemmän kuin toimintaa

Lupaavista panostuksista huolimatta digitalisaatio ei näy vielä tarpeeksi laajasti kuntien HR:ssä. Vanhat prosessit ja ajatusmallit eivät joskus tunnu muuttuvan kirveelläkään, vaikka muutoksen merkitys ymmärretään.

Yksi syy muutoksen hitauteen saattaa piillä inhimillisessä epävarmuudessa. “kannattaako minun ajaa digitalisaatiohanketta, joka saattaa vaarantaa nykyisen työpaikkani?”. Erityisesti valta-asemaansa tottuneelle keskijohdolle muutos saattaa tuntua isolta riskiltä, jos ei ole selvää, mitä uutta tulee tilalle.

Siinä missä yksityisellä puolella toimitusjohtaja voi halutessaan jyrätä uudistuksia läpi, täytyy julkisella sektorilla edetä demokraattisemmin ja saada kaikki virkamiehet muutoksen taakse. Ja tämä vaatii tietysti aikaa.

Vastavoimana jähmeydelle on lähestyvä sote-uudistus, joka on julkisen sektorin HR-digitalisaation suurin kiihdyttäjä. Jokainen kunta ja palvelukeskus on pakotettu miettimään toimintaansa ja järjestelmiään uudelleen – oli siihen valmis tai ei.

Johda kunnan HR-digiloikka hallitusti

Uuden HR-järjestelmän hankinta ja käyttöönotto on syytä suunnitella ja toteuttaa huolella. Toimiva HR- ja palkkahallinto kun vaikuttaa keskeisesti siihen, miten hyvin kunnan henkilöstö voi hoitaa työnsä. Huolellisuus järjestelmähankkeessa takaa, että kuntalaiset saavat palvelunsa kuten ennenkin – tai jopa paremmin.

On myös tärkeää muistaa, ettei digitalisaatio ole vain järjestelmähanke, vaan muutos vaatii ihmisten johtamista. Muutosjohtamisessa on tärkeää keskittyä hyötyihin ja luoda ylpeyttä siitä, miten yhdessä saadaan luotua jotain parempaa.

Byrokratia saattaa joskus tuntua suurelta vastukselta, mutta pitkäkin matka alkaa ensimmäisestä askeleesta. Ja siitä rohkeasta ihmisestä, joka ottaa askeleen ja saa muutkin liikkeelle.

Hyödynnä ilmainen apu HR-digitalisaatiossa

Kuten sanottu, digitalisaatio on järkevämpiä prosesseja. Siksi on hyvä aloittaa muutos paikantamalla ne asiat, jotka työllistävät eniten tai aiheuttavat eniten kustannuksia. Julkisella sektorilla raportointi on niin kehittynyttä ja tarkkaa, että tämä käy suhteellisen vaivattomasti.

Kun olet paikantanut haastekohdat, kysy meiltä, miten voimme auttaa niiden ratkaisemisessa. Konsultaatio ei maksa mitään ja saat välineitä pohtia seuraavia askeleitasi digitalisaation polulla.

 

Lähetä viesti täältä

 

Facebooktwitterlinkedin

Juha Reiman

Juha toimii Accountor HR:llä uuden MepcoPro-kokonaisuuden tuotepäällikkönä.

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.