TES-HR-jarjestelma

Miten käsitellä montaa eri työehtosopimusta?

Suomessa on yli 100 erilaista työehtosopimusta ja sen päälle vielä paikalliset sopimukset. On siis varsin todennäköistä, että yhdessä yrityksessä hallitaan useita eri työehtosopimuksia.

Tämä tilanne on myös talotekniikka- ja kiinteistöpalveluja tarjoavassa Are Oy:ssä. Työntekijöissä on talotekniikka-asentajia, kiinteistöasentajia ja sähköasentajia, joista jokaisella on omat työehtosopimuksensa.

Työsuhteen näkökulmasta TES vaikuttaa usein työaikamuotoihin, työaikoihin sekä lomakertymiin. Annan 3 vinkkiä, joilla useiden eri työehtosopimusten ja paikallisten sopimusten mukaan toimiminen helpottuu.

1. Kirjaa talon tavat ja sopimukset

Palkanlaskijat ja HR-henkilöstö avustavat esimiehiä usein työehtosopimusten tulkinnassa. Hallinnon tulee siis osata talon työehtosopimukset sekä paikallisesti sovitut asiat.

“Näin meillä on aina toimittu” on liian yleinen tapa kuitata paikalliset sopimukset. Kirjaa talon tavat, jotta ne ovat selvillä sekä työnantajalla että työntekijöillä.

2. Ota järjestelmä muistin avuksi työehtosopimuksissa

Jos esimiehen tai hallinnon työntekijän pitää muistaa tai huomata tarkistaa jokaisen TES:n ehdot, tulee lähes varmasti virheitä. Olemme ihmisiä, emme robotteja. Siksi on parasta ottaa tueksi HRM-järjestelmä, joka ohjaa käyttäjää automaattisesti oikein.

Palkanlaskennassa ja henkilöiden työsuhdemuutosten yhteydessä palkkaa voidaan hinnoitella ja tulkita järjestelmässä sen mukaan, minkä TES:n alaisuudessa työtä tehdään.

Esimerkiksi työvoimavuokrauksessa henkilö saattaa tehdä päivällä rakennustöitä ja illalla työtä ravintolassa. Kun palkkajärjestelmä tietää, millä TES:llä tunnit on tehty, osaa se hinnoitella tunnit oikein henkilön palkkalaskelmalle.

3. Minimoi virheen mahdollisuus TES-viidakossa

Sen lisäksi, että ohjelmassa on valittavissa TES, johon työntekijä kuuluu, järjestelmän tulisi tukea mm. eri kenttien sidonnaisuuksia, palkkataulukoita, TES- päättelyitä ja pystyä tulkitsemaan esimerkiksi palkkatapahtumia tai lisiä työehtosopimusten mukaisesti.

Näin tieto pysyy alusta loppuun oikeellisena, master data eheänä ja vältyt virheiden etsinnältä.

Esimerkiksi Are Oy:ssä homma toimii näin: esimies valitsee järjestelmästä sovellettavan työehtosopimuksen, jolloin järjestelmä tarjoaa hänelle vain siihen työehtosopimukseen liittyviä vaihtoehtoja. Näin jokaista yksityiskohtaa ei tarvitse tarkistaa erikseen. Tieto siirtyy oikeellisena muihin järjestelmiin ja palkanlaskentaan.

Valitse HRM-järjestelmä, joka tukee useiden työehtosopimusten käsittelyä

Jos useat työehtosopimukset aiheuttavat organisaatiossasi päänvaivaa, tutustu Mepco HRM-järjestelmään, jossa monen TES:n käsittely on huomioitu.

Facebooktwitterlinkedin

Perttu Seppänen

Henkilöstöhallinnon ja henkilöstöön liittyvien tietojärjestelmien moniottelija. Yli 10 vuoden kokemus henkilöstö- ja palkkahallinnosta, järjestelmien käyttöönotoista, prosessikehityksestä ja HR-järjestelmien tuotekehityksestä.

Työelämän ulkopuolella arjen täyttää kaksi pientä lasta ja aikataulujen salliessa erilaiset pallopelit. Kesällä aikaa tulee vietettyä golfmailan varressa ja talvisin kuntoa ylläpidetään jääkiekon ja sählyn avulla.

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.