työssä-jaksaminen

Auttaako perustekeminen työssä jaksamiseen?

Viimeisimmät talousuutiset kertovat talouden noususta pitkän taantuman jälkeen. Se tarkoittaa, että uusia työntekijöitä tarvitaan ja samaan aikaan nykyisestä työvoimasta tulee pitää kiinni. Riittävä ja osaava henkilöstö on yrityksen liiketoiminnalle avainasemassa.

Työssä jaksamisesta puhutaan nykyään varmasti enemmän kun koskaan. Työssä jaksaminen, työtyytyväisyys ja työnantajakuva ovat tekijöitä, joilla saadaan pidettyä nykyinen henkilöstö työkykyisenä ja mahdollistetaan yrityksen houkuttelevuus työnhakijoiden silmissä.

Miten niitä siis tulisi edistää?

Työvälineet ovat osa työtyytyväisyyttä

Työssä jaksamiseen yhdistetään usein työaikajoustot, vapaa-ajan ja työn yhteensovittaminen, työturvallisuus ja työpaikan tuki liikuntaan. Harvemmin kuitenkaan mainitaan työvälineitä, vaikka niilläkin on suuri merkitys työn mielekkyydelle ja sujuvuudelle.

Ajattelepa rakennusmiestä, jolla on rikkinäinen vasara. Huomaat nopeasti, ettei hänen työnsä tuottavuus ole tarvittavalla tasolla. Erittäin todennäköisesti henkilön motivaatio ja sen myötä myös jaksaminen laskevat.

Työvälineiden toimivuudella on suora vaikutus tuottavuuteen ja huonot työvälineet kuluttavat sekä työntekijän että organisaation voimavaroja.

HR-järjestelmä osana työhyvinvointia

Onko HR-järjestelmällä sitten vaikutusta työntekijöiden työssä jaksamiseen? Ehdottomasti on. Rikkinäinen ja toimimaton HR-järjestelmä kuluttaa organisaatiossa ensisijaisesti esimiestä. Esimies, joka joutuu käyttämään ison osan työajastaan tiedon siirtämiseen, tarkistamiseen ja erilaisten listojen keräilyyn, kuluttaa hallinnollisiin töihin kohtuuttoman suuren osan työajastaan.

Esimiehen toimenkuvaa mietittäessä tämä työaika varmasti on tarkoitettu työnohjaukseen ja oman tiimin johtamiseen – siis liiketoimintaa edistäviin töihin. Hallinnollisten töiden sujuvuudella on siis iso merkitys sekä liiketoiminnalle että työssä jaksamiselle.

Luonnollisesti myös johdolle ja liiketoiminnalle tietoa tuottava HR on kovilla sellaisen järjestelmän kanssa, josta kaikki raportointi ja tieto pitää kaivaa kairalla ja liimata seuraaviin listoihin.

Arvailun vähentäminen edistää liiketoimintaa ja hyvinvointia

HR-järjestelmän avulla johto pystyy määrittämään selkeitä vastuita organisaation eri tasoille. Organisaation on huomattavasti helpompi toimia, kun työntekijöille on määritelty selkeästi oman roolinsa mukaiset vastuut. Näin aikaa säästyy ihmettelyltä.

Järjestelmän sähköiset prosessit varmistavat, että vastuut selkiytyvät ja muutostilanteissa kaikilla on selvillä, kuka hyväksyy muutokset. Esimiehen ei näin tarvitse ihmetellä, pitikö vaikkapa palkankorotukseen hakea lupa vielä ylempää vai riittääkö oma hyväksyntä lopulliseksi siunaukseksi.

Järjestelmän avulla voidaan myös parantaa työn tekemisen laatua mm. järjestelmän tekemillä oikeellisuuden tarkastuksilla ja sisäisillä, järjestelmässä olevilla ohjeistuksilla.

Mitä enemmän järjestelmässä voidaan ohjata käyttäjää, sitä vähemmän on mahdollisuuksia inhimillisiin virheisiin – ja sitä vähemmän organisaatiossa yritetään metsästää tiedon oikeellisuutta. Tiedonkulku paranee, asioiden selvittelyyn menee vähemmän aikaa ja  ihmiset keskittyvät tekemään sitä työtä, johon heidät on palkattu.

Auttaako perustekeminen siis jaksamiseen? Jos kuuntelet radiota, jossa ääni särisee kokoajan, et varmasti jaksa kuunnella sitä kovin pitkään. Työelämän muuttuessa yhä monimutkaisemmaksi ja monimuotoisemmaksi, voidaan toimivalla HR-järjestelmällä auttaa työntekijää jaksamaan työarjen muutoksessa.  

 

Lue lisää HR-johtajan pikaoppaasta:

Facebooktwitterlinkedin

Perttu Seppänen

Henkilöstöhallinnon ja henkilöstöön liittyvien tietojärjestelmien moniottelija. Yli 10 vuoden kokemus henkilöstö- ja palkkahallinnosta, järjestelmien käyttöönotoista, prosessikehityksestä ja HR-järjestelmien tuotekehityksestä.

Työelämän ulkopuolella arjen täyttää kaksi pientä lasta ja aikataulujen salliessa erilaiset pallopelit. Kesällä aikaa tulee vietettyä golfmailan varressa ja talvisin kuntoa ylläpidetään jääkiekon ja sählyn avulla.

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.