Unohda KIKY, lisää kilpailukykyä onnellisilla työntekijöillä

Moniko johtaja uskaltaa tunnustaa saman kuin peliyhtiö Colossal Orderin Mariina Hallikainen Helsingin Sanomissa: ”Minulla on aina ollut töissä motivaattorina raha. Olen perusluonteeltani laiska ja jonkin verran ahne.”?

Tulosta pitää tulla ja mielellään mahdollisimman vähällä vaivalla, sillä kyseisessä peliyhtiössä ylityöt on kielletty. Luvuista näkee, että siinä on myös onnistuttu – viime vuoden liikevoitto oli 2,9 miljoonaa euroa.

Eikö varma menestyksen resepti ollutkaan ahkeruus, johon KIKY-sopimuskin meitä kannustaa?

Ahkeruus työssä on yliarvostettua

Työn arvostaminen on meillä suomalaisilla DNA:ssa. Meille on helppo myydä ajatus, että raataminen palkitsee. Niinpä pidennämme päivää illasta ja teemme töitä viikonloppuina ja arkipyhinä. Ehkä omasta halusta, ehkä siksi, että yrityksen johto on pyytänyt venymään.

Kuinka monessa yrityksessä nämä “kiky-tunnit” todella kasvattavat kilpailukykyä? Onko työntekijöille muistettu kertoa, mitä ylitöillä halutaan saavuttaa ja tuoko tarkempi työajanseuranta haluttua tulosta?

Kilpailukyky ei synny pelkästä työn määrästä, myös muilla tekijöillä on merkitystä. Osa siitä syntyy työn laadusta ja ylipäätään siitä arvosta, mitä työhön käytetty aika tuotti.

Tehokkaan työn resepti ei löydy excelistä

Mistä tulos sitten syntyy, jos ei pelkästään tunteja lisäämällä? Vastaus ei löydy excelistä, se on työntekijöiden onnellisuus. Kun työn tekemisen edellytykset täyttyvät ja motivaatio, asenne sekä työssä jaksaminen ovat kohdallaan, syntyy hyvää tulosta. Kuten Mariina Hallikainen sanoo: “Onnellinen työntekijä on tuottava.”.

Työhyvinvointi on kovaa valuuttaa tuloksen tekemisessä. Jos erehdyt luulemaan, että hyvinvointi ja kilpailukyky syntyvät pelkästään tyky-päivistä ja taikatempuista, ajattele uudelleen.

Työssä viihtyminen on ymmärretty väärin

Kuten Mikko Taskinen osuvasti kirjoittaa: hyvinvointi yksin ei johda parempaan työn tekemiseen. Sen sijaan työn tekeminen hyvin tuottaa hyvinvointia.

Tämä on helppo ymmärtää, kun ajattelee, mistä ammattilaiset motivoituvat. Heitä ei johdeta käskemällä, vaan tärkeintä on työn merkityksellisyys. Se syntyy, kun työntekijä saa valtaa ja vastuuta tehdä omaa työtään koskevia päätöksiä, hänellä on edellytykset hoitaa työnsä hyvin, kokea onnistumisia ja saada rakentavaa palautetta.

Työntekijöiden viihdyttäminen ja hemmottelu ovat extraa. Ei haittaa, jos työpaikalla on virvokkeita tai tehdään yhdessä virkistäviä laskettelureissuja. Tärkeintä on kuitenkin panostaa siihen, että työn tekeminen tekee iloiseksi.

Omassa arjessani vastuu, vapaus ja onnistumiset yhdistyivät, kun päätin aurinkoisena kevätaamuna hoitaa työt etänä kotikonttorilta käsin. Työmatkassa säästyneen ajan käytin ulkoiluun. Samassa paketissa siis aikaansaavaa työskentelyä, työssä jaksamisen tukemista ja voimaannuttavaa tunnetta oman työni hallinnasta. Ei onnellisuuden resepti ole sen monimutkaisempaa.

Onnellisuus on arjen tekoja

Onnellisuus voi tuntua isolta sanalta. Siihen voi kuitenkin vaikuttaa arjen valinnoilla. Jos olet HR-ammattilainen tai johtaja, sinulla on valta tehdä työntekijöistäsi onnellisia – ja siinä sivussa yrityksestä menestyvä.

Jotta käytännön tekoihin olisi helpompi päästä, kirjoitimme avuksi oppaan onnellisiin työsuhteisiin. Lataa opas itsellesi ja ota se todellinen tuottavuusloikka.

 

Kirjoittaja: Anna-Maija Ijäs

Facebooktwitterlinkedin

Accountor HR Solutions

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.