Mitä työsuhteen elinkaaren hallinta vaatii?

Työsuhteen elinkaaren oikeaoppinen hallinta on avain tehokkaaseen henkilöstöhallintoon ja korkeaan työtyytyväisyyteen. Ei mikään pikku juttu! Miten tässä onnistutaan järjestelmien tukemana?

Strategian mukaista osaamista

Tehokas henkilöstöhallinto on liiketoimintalähtöistä: rekrytoidaan ne tekijät, joita yrityksen strategian toteutuminen vaatii.

Kun uusi työntekijä aloittaa, varmistetaan perehdytyksellä, että uusi voimavara tulee hyödynnettyä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Henkilöstön osaamisen kehittämisessä keskitytään tukemaan nimenomaan sellaista kehitystä, joka edesauttaa organisaation kasvamista haluttuun suuntaan.

Työsuhteen elinkaaren hallinta tukee organisaation strategiaa. Strategia taas ohjaa työsuhteen elinkaaren toimintoja. Mitä kiinteämmin nämä kaksi ovat yhteydessä toisiinsa, sitä tehokkaammin organisaatio pääsee tavoitteisiinsa.

Toimivat prosessit sujuvoittavat arkea

Työsuhteisiin liittyvien toimintamallien tulee olla rooleineen ja vastuineen selkeästi kuvattu. Esimerkiksi uuden työntekijän aloittaessa jokaisella organisaation jäsenellä tulee olla ymmärrys omasta roolistaan. Tuloksena on helpompaa ja yhdenmukaisempaa työskentelyä ja vähemmän virheitä.

Hyvä prosessi etenee kuin juna: suunnitellusti, vaivattomasti, toimivalla viestinnällä ja maaliin saakka. Esimerkiksi rekrytoinneissa työsuhde perustetaan järjestelmään, työsopimus tulostetaan ja organisaatiolle sekä ulkopuolisille tahoille viestitään uudesta henkilöstä. Kaikki niin kuin on sovittu.

Selkeä vastuujako vapauttaa työhön ja sen kehittämiseen

HR:n rooli organisaatiossa on pääsääntöisesti muita tukeva: selkeästi määritellyt toiminnot ja vastuut vapauttavat jokaisen työskentelemään mahdollisimman tehokkaasti. Jotta organisaatiossa ei jäädä junnaamaan paikalleen, tulisi jokaiselle HRM:n osa-alueelle olla seuraavalle vuodelle selkeä kehittämissuunnitelma, jolle on nimetty vastuuhenkilö. Lisäksi kehittämissuunnitelmien aihiot tulisi olla vähintään kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Vastuita voidaan selkeyttää järjestelmissä erilaisten käyttöoikeuksien ja roolitusten avulla. Tiedot saadaan läpinäkyviksi niin, että organisaatiotasoilla on pääsy tarvittavaan dataan tarvittavien henkilöiden osalta heti, kun siihen on tarvetta.

Viestinnällä saadaan ihmiset mukaan

Strategian, prosessien ja vastuukuvausten lisäksi tarvitaan myös onnistunutta viestintää: selkeitä ja oikein suunnattuja ohjeita sekä tehokkuutta tuovia järjestelmien automaattiviestejä.

Haasteena on koko organisaation sitouttaminen HR:n toimintamallien järjestelmälliseen toteutukseen. Esimerkiksi esimiesroolin jalkauttaminen monine vastuineen esimiesten ydintehtävien lisäksi on haaste, jonka onnistumisessa viestinnällä on keskeinen rooli.

Hyvä HRM-järjestelmä on toiminnan tukipilari

HRM-järjestelmä on tukipilari, joka kattaa kaikki elinkaaren osat rekrytoinnista työsuhteen päättämiseen. Järjestelmä tukee organisaation strategiaa, selkeyttää toimintamalleja ja vastuita sekä tehostaa organisaation viestintää. Modernin HRM-järjestelmän käyttö on laite-, aika- ja paikkariippumatonta.

Todellista työsuhteen elinkaaren hallintaa on se, että koko organisaatio käyttää aktiivisesti HRM-järjestelmää, joka ei ole vain palkanlaskijoiden tai HR-osaston, vaan koko organisaation apuväline.

Lue oppastamme lisää työsuhteen elinkaaren hallinnasta:

työsuhteen-elinkaaren hallinta

Facebooktwitterlinkedin

Anu Valtanen

Anu on toiminut usean vuoden ajan henkilöstöjohtamisen parissa projektitehtävissä ja HR-konsulttina. Tällä hetkellä hän työskentelee henkilöstöpäällikkönä Accountor EnterpriselläAnun löytää usein Töölön kisahallilta lentopallotreeneistä ja kesäisin Hietsun pelikentiltä. Hänellä on myös aina uusi ulkomaanmatka suunnitteilla ennen kuin edellisellä on ehtinyt käymään.

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Accountor HR Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.